Προτομή Αρχιλόχου

Ο Αριστείδης Βαρριάς, εκπληρώνοντας προσωπική του φιλοδοξία, αλλά και ικανοποιώντας την επιθυμία γενεών παριανών, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Πάρου να φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς την προτομή του Αρχίλοχου.

Ο Αριστείδης Βαρριάς, εκπληρώνοντας προσωπική του φιλοδοξία, αλλά και ικανοποιώντας την επιθυμία γενεών παριανών, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Πάρου να φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς την προτομή του Αρχίλοχου, του μεγάλου Παριανού ποιητή και πατέρα της Λυρικής ποίησης. Η προτομή τελείωσε πρόσφατα και παρεδόθη στο Δήμο της Πάρου.

Για την απόδοση της μορφής του μεγάλου ποιητή, ο γλύπτης στηρίχτηκε στα υπάρχοντα, λιγοστά βεβαίως, αρχαιολογικά ευρήματα που αποτυπώνουν τη μορφή του, και κυρίως στο αρχαίο Παριανό νόμισμα που φέρει από τη μια πλευρά προτομή του ποιητή και από την άλλη τη λύρα. (Το μοναδικό αυτό νόμισμα είναι ένα από τα 106 νομίσματα της Πάρου, που αποτελούν τη Συλλογή Βαρριά, η οποία έχει δωριθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου και βρίσκεται στο στάδιο της συντήρησης, πριν τη δημόσια έκθεσή της).
Η προτομή του Αρχίλοχου φιλοτεχνήθηκε πάνω σε μια μεγάλη λατύπη μαρμάρου, σε σχήμα τριγωνικής πυραμίδας, που κατά τα 2/3 αποτελείται από άριστης ποιότητας Πάριο Λίθο, ενώ κατά το υπόλοιπο 1/3 είναι διάφανος ελαφρά γαλάζιος κρύσταλλος χαλαζία. Η συγκεκριμένη λατύπη επελέγη, όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και γιατί προσέφερε τη δυνατότητα να εκφράσει τόσο την ευαισθησία όσο και δύναμη της προσωπικότητας του ποιητή – πολεμιστή Αρχίλοχου.

Η προτομή είναι 1,5 περίπου φορά το φυσικό μέγεθος. Στη δεξιά μπροστινή επιφάνεια του τριγωνικού κορμού φέρει τη λύρα, το μουσικό όργανο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του νομίσματος του Αρχιλόχου, στη δε αριστερή μπροστινή επιφάνεια είναι χαραγμένο το επίγραμμα «ΕΙΜΙ Δ ΕΓΩ ΘΕΡΑΠΩΝ ΜΕΝ ΕΝΥΑΛΟΙΟ ΑΝΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΑΙΩΝ ΕΡΑΤΟΝ ΔΩΡΟΝ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΟΣ».

Η προτομή στήθηκε στο μέσο του πάρκου του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάρου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από το Δήμαρχο Πάρου Χρίστο Βλαχογιάννη και την Αντιδήμαρχο επί των πολιτιστικών θεμάτων κ. Άννα Κάγκανη στις 9-11-2009. Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων μίλησαν η πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων Δρ. Ντόρα Κατσωνοπούλου, ο ποιητής και βιογράφος του Αρχιλόχου κ. Χρίστος Γεωργούσης και ο δημιουργός του έργου Αριστείδης Βαρριάς.

Πρόσφατα Έργα