20 Καβαφικά πρόσωπα σε γκρι

Τα “20 Καβαφικά πρόσωπα σε γκρι” αποτελούν μια σειρά 20 γλυπτών, 20 προσώπων.

Όπως και οι προηγούμενες συλλογές ‘Αλίκτυπα πρόσωπα’ και «12 πρόσωπα σε γκρι» , τα  “20 Καβαφικά πρόσωπα σε γκρι” είναι σμιλεμένα σε κομμάτια της περίφημης Παρίας Λίθου, λατύπες Λυχνίτη, και είναι εργασμένα με τα ίδια εργαλεία, που χρησιμοποιούσαν οι αρχαιοέλληνες γλύπτες.

Διάβαζα τις προάλλες το βιβλίο, που εξέδωσε προσφάτως το Μουσείο του Λούβρου για τη Νίκη της Σαμοθράκης: «The Winged Victory of Samothrace. Rediscovering a Masterpiece». Οι συγγραφείς, στην 101 σελίδα, σημειώνουν: «το σκάφος και η βάση του ήταν σμιλεμένα σε μάρμαρο Λάρτου από το νησί της Ρόδου. Όμως, το άγαλμα είναι εξ ολοκλήρου σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο. Ένα ενδιαφέρον γεγονός ……είναι ότι τα τμήματα του αγάλματος – το σώμα, τα φτερά και ο πτυχωτός μανδύας – δεν προέρχονται όλα από τα ίδια λατομεία της Πάρου. Ο δεξιός βραχίονας και το τμήμα που αποτελεί το πάνω μέρος του σώματος (που αρχικά περιελάμβανε τον άνω κορμό και το κεφάλι) είναι όλα σμιλεμένα από το πιο όμορφο μάρμαρο που υπάρχει στο νησί, στην πραγματικότητα, το πιο όμορφο μάρμαρο στον ελληνικό κόσμο, τον περίφημο Λυχνίτη, από το Σπήλαιο των Νυμφών και του Πανός ή του Βόρειου σπηλαίου των Νυμφών. ….. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε μόνο το καλύτερο – το πιο διαφανές – παριανό μάρμαρο, για τη σάρκα της Φτερωτής Νίκης».

Τυχερή τούτη η γη και δικαιολογημένος ο έρωτάς μου για τα διάσπαρτα μικρά αποκόμματα, που βρίσκει κανείς στη γύρω περιοχή, αν τα αναγνωρίζει.

Οι λατύπες του Λυχνίτη, που χρησιμοποιήθηκαν και γι’ αυτή τη συλλογή,  είναι εξωτερικά γκρι.  Οι εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, που οι λατύπες αυτές έμειναν στην επιφάνεια της Παριανής γης, εκτεθειμένες στη μεταβλητότητα των καιρικών συνθηκών, κάλυψαν την υπέροχη λευκότητα και διαφάνεια του αρχαίου Λυχνίτη με ένα στρώμα γκρι, μια ‘αρχαία σκουριά’.

Ήταν μια συναρπαστική διαδικασία, με τη σμίλη σου, να  παραμερίζεις την ‘αρχαία σκουριά’ και να κάνεις να αναδύονται, μέσα από το γκρι, τα ολόλευκα και διάφανα πρόσωπα αυτής της συλλογής.

Τα ονόματα των γλυπτών της συλλογής “20 Καβαφικά  πρόσωπα σε γκρι”, παραπέμπουν σε πρόσωπα από την ποίηση του Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη.

Οι υπέροχες φωτογραφίες και αυτών των γλυπτών είναι από το γιο μου Σίμο Βαρριά.


Αριστείδης Βαρριάς