Αλίκτυπα Τραγούδια

Τα ‘Αλίκτυπα Τραγούδια’ είναι ένας καινούριος κύκλος γλυπτών που, όπως και τα 15 γλυπτά του κύκλου Ρυάδες, ‘χορεύουν’ στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, και είναι εργασμένα σε μικρά ή μεγαλύτερα βότσαλα Οπάλιου.

Είναι αλήθεια πως, ο οπάλιος, ο ημιπολύτιμος αυτός σπάνιος λίθος με τη γοητευτική υφή και τους γαλακτώδεις μεταβαλλόμενους ιριδισμούς του, δεν προσφέρεται για γλυπτική. Κατά κανόνα στη γλυπτική ο καλλιτέχνης αναζητεί ένα ‘υπάκουο’ και εύπλαστο στα χέρια του υλικό, όπως το  μάρμαρο, για να μπορέσει να το ‘πλάσει’, ώστε να  υλοποιήσει την εικόνα που έχει στο μυαλό του.

Ο Οπάλιος, αντιθέτως, είναι σκληρός και δύστροπος. Γι’ αυτό και ο διάλογος μαζί του είναι τόσο ανελέητος, όσο και γοητευτικός. Σου επιβάλλει με τη σκληράδα του τον οφειλόμενο σεβασμό. Στην όποια παραβίαση των συμβάσεων, σπάει η σμίλη. Γίνεται πιο συμβατός σε διαπραγματεύσεις και πιο συγκαταβατικός, μόνο στις νευρώσεις, εκεί που ο ήλιος και η αλμύρα των αιώνων του δίδαξαν τη σεμνότητα. Εκεί βρήκαμε μια γλώσσα να συνεννοηθούμε. Η σκληρή σαν κρύσταλλο και γυαλιστερή επιφάνεια, που παραπέμπει στο εργασμένο ελεφαντόδοντο της αρχαιότητας, μοιάζει να λιώνει, αναδεικνύοντας φιγούρες ανάλαφρες και χορευτικές.

Τα ονόματα των γλυπτών του κύκλου ‘τραγούδια’, παραπέμπουν σε στίχους της υπέροχης ποίησης του Ο. Ελύτη.

Αριστείδης Βαρριάς